Συχνές Ερωτήσεις

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί, που διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ και η φορολογική κατοικία του/της υπεύθυνου υποβολής φορολογικής δήλωσης ή της/του συζύγου αυτού/ής στο μητρώο της ΑΑΔΕ βρίσκεται σε νησί ή σε Δήμο που η έδρα του είναι σε νησί που εφαρμόζεται η δράση. Δικαιούχοι είναι επίσης το εκπαιδευτικό προσωπικό ή προσωπικό υπηρεσιών υγείας που υπηρετεί προσωρινά σε νησί εφαρμογής της δράσης καθώς και οι ειδικές κατηγορίες που εντάχθηκαν με την τροποποίηση του νόμου 4551/2018 (Νόμος 4606(ΦΕΚ 57/Α'/11-04-2019)).

Στην πιλοτική εφαρμογή, από 01/07/2018 έως 31/12/2018, δικαιούχοι είναι οι φορολογικοί κάτοικοι των εξής νησιών:

Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Άγιος Μηνάς, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαθράκι, Μάραθος, Νίμος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Σάμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριμος.

Στην πλήρη εφαρμογή (από 1/1/2019) περιλαμβάνονται οι μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με το Μητρώο της ΑΑΔΕ όλων των νησιών της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Η χρήση του πληροφοριακού συστήματος του μεταφορικού ισοδύναμου απλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες αρχικής εγγραφής, έκδοσης εισιτηρίου και πίστωσης του ισοδύναμου κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ).

Για την αρχική εγγραφή το μόνο που απαιτείται από τον πολίτη είναι η είσοδος του στην διαδικτυακή τοποθεσία www.metaforikoisodynamo.gr με τα στοιχεία εισόδου του TaxisNET. Εκεί εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα πεδία του κύριου μέλους της οικογενειακής μερίδας και των υπόλοιπων εξαρτώμενων μελών που την απαρτίζουν. Ο χρήστης καλείται να καταχωρίσει μόνο στοιχεία επικοινωνίας καθώς και το IBAN του αριθμού λογαριασμού του στον οποίο θα πιστωθεί η επιδότηση. Πριν την ολοκλήρωση της εγγραφής, γνωστοποιείται και σε εκτυπώσιμη μορφή, ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), ο οποίος είναι ξεχωριστός για κάθε μέλος της οικογένειας της ωφελούμενης μονάδας.

Πριν την έκδοση κάθε ακτοπλοϊκού εισιτηρίου ο δικαιούχος, επιδεικνύει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη στον υπάλληλο του πρακτορείου έκδοσης εισιτηρίων. Ο δικαιούχος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο απλά να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του στο εισιτήριο. Το Α.ΝΗ.ΚΟ θα πιστωθεί στον λογαριασμό IBAN που έχει δηλώσει στην αρχική του εγγραφή μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αφού πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

Μπορεί να συντρέχουν οι εξής λόγοι:

1) Η πρόσφατη φορολογική σας δήλωση δεν έχει εκκαθαριστεί ώστε να ληφθούν τα πιο πρόσφατα δεδομένα της κατοικίας σας.

2) Εμφανίζεστε στο μητρώο της ΑΑΔΕ ως εξαρτώμενο μέλος σε άλλη οικογενειακή μερίδα. Για να λάβετε τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) και να συμμετέχετε στην δράση πρέπει να αιτηθεί για εσάς το κύριο μέλος της μερίδας της οποίας είστε εξαρτώμενο μέλος.

3) Η διεύθυνση κατοικίας σας στο μητρώο της ΑΑΔΕ εμφανίζεται ως μη έγκυρη. Θα πρέπει να διασφαλίσετε την ορθότητα της προβαίνοντας στην αλλαγή της.

4) Οι διευθύνσεις κατοικίας, η δική σας ή και της/του συζύγου σας οι οποίες είναι καταχωρημένες στο μητρώο της ΑΑΔΕ δεν βρίσκονται σε επιλέξιμο νησί της δράσης. Μπορείτε να δείτε ποια είναι τα επιλέξιμα νησιά για την πιλοτική και την πλήρη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στο ερώτημα 2.

Εάν η σύζυγός σας υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση τότε αυτή ορθά δεν εμφανίζεται στα εξαρτώμενα μέλη της μερίδας σας. Η σύζυγός σας για να συμμετάσχει στη δράση και να λάβει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), θα πρέπει να συνδεθεί και να εγγραφεί με τους δικούς της ξεχωριστούς κωδικούς εισόδου TaxisNET.

Τα στοιχεία των εξαρτώμενων μελών που προβάλει το σύστημα του Μ.Ι. αντλούνται με βάση τα δηλούμενα σας στοιχεία στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας που υποβάλατε. Όταν το τέκνο δηλωθεί στην επόμενη δήλωση φορολογίας που θα υποβάλλεται τότε αυτά θα εμφανιστούν στην ετήσια εγγραφή σας στην δράση του Μ.Ι.

Θα πρέπει να επιδείξετε στον υπάλληλο του πρακτορείου τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) τον οποίο έχετε λάβει κατά την αρχική εγγραφή σας. Ο υπάλληλος θα καταχωρίσει στο σύστημά του τον αριθμό μαζί με το ονοματεπώνυμό σας όπως αυτό αναγράφεται στην αστυνομική σας ταυτότητα είτε με Ελληνικούς είτε με Λατινικούς χαρακτήρες. Κατά τα λοιπά η διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου είναι η ίδια. Αφού πραγματοποιήσετε το ταξίδι το Α.ΝΗ.ΚΟ θα πιστωθεί μετά από εύλογο χρονικό διάστημα στον λογαριασμό IBAN που δηλώθηκε κατά την εγγραφή.

Για να ληφθεί το Α.ΝΗ.ΚΟ. από τον δικαιούχο πρέπει ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) που του αντιστοιχεί να καταχωρισθεί στο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων από τον υπάλληλο του πρακτορείου καθώς και να αναγράφεται στο εκδοθέν εισιτήριο.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα πρακτορεία έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν λάβει τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση και είναι υπεύθυνες για την απαραίτητη προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων τους.

 

Ειδικές κατηγορίες δικαιούχων του μεταφορικού ισοδύναμου είναι επίσης:

α) Ιατροί υπόχρεοι της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου.

β) Ιατροί που υπηρετούν επί θητεία σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, με σύμβαση διάρκειας ενός (1) έτους.

γ) Ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου ή επί θητεία, που υπηρετούν σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου με παράταση της σύμβασής τους, μέχρι δώδεκα (12) μήνες.

δ) Ιατροί που τοποθετούνται προς απόκτηση ειδικότητας σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

ε) Επικουρικοί ιατροί που προσλαμβάνονται σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με διάρκεια από ένα (1) έως τρία (3) έτη

στ) Το επικουρικό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που προσλαμβάνεται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Η πληροφορία για την ένταξη ενός προσώπου στις παραπάνω κατηγορίες προκύπτει από στοιχεία που χορηγούνται στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το αρμόδιο Υπουργείο

 

 

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το πρόσωπο που υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που έχει ο δικαιούχος στο TaxisNet. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, η αίτηση υποβάλλεται από καθέναν/ καθεμία χωριστά και για τυχόν εξαρτώμενά μέλη του/της. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της και του χορηγείται μοναδικός αριθμός παρακολούθησής της (Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη – Μ.Α.Ν.). Ταυτόχρονα πληροφορείται για τον μέγιστο αριθμό των εισιτηρίων που αντιστοιχούν στην ωφελούμενη μονάδα ανά ημερολογιακό έτος.

Εφόσον ο/η αιτών/αιτούσα έχει ήδη απαλλαχθεί από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής του/της δήλωσης, η αίτηση πιστοποίησης για το Μ.Ι. μπορεί να γίνει μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Στις περιπτώσεις αυτές ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το σχετικό έντυπο που χορηγείται από τα ΚΕΠ καθώς και σχετική βεβαίωση περί απαλλαγής υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικής δήλωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Επίσης προσκομίζει εκτυπωμένο το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου της χορήγησης του Μ.Ι. έτους και το έντυπο Ε1 της δήλωσης, ώστε να προκύπτουν τα απαραίτητα στοιχεία. Τέλος ο/η αιτών/αιτούσα παραλαμβάνει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) από τα ΚΕΠ.

Το Α.ΝΗ.ΚΟ για κάθε μέλος της ωφελούμενης μονάδας καταβάλλεται σε εύλογο χρόνο μετά την πραγματοποίηση του ταξιδιού σε τραπεζικό λογαριασμό του αιτούντος, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα και αντιστοιχεί στον Αριθμό IBAN που έχει δηλώσει κατά την αίτησή του ο αιτών. Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση του αριθμού λογαριασμού, στον οποίο είναι υποχρεωτικά αποκλειστικός δικαιούχος.

Το Α.ΝΗ.ΚΟ. είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό για την είσπραξή του δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το Α.ΝΗ.ΚΟ προκύπτει από τη διαφορά του πραγματικού μεταφορικού κόστους της ωφελούμενης μονάδας από το ποσό που θα κατέβαλλε η ίδια ωφελούμενη μονάδα εάν μετακινούνταν στην ηπειρωτική Ελλάδα στις ίδιες αποστάσεις.

Σε κάθε ωφελούμενη μονάδα αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός εισιτηρίων- διαδρομών με επιστροφή, για τα οποία θα λαμβάνει Α.ΝΗ.ΚΟ, από τα δρομολόγια, από και προς το νησί στο οποίο έχει τη μόνιμη κατοικία της και από και προς τα νησιά που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα με το νησί μόνιμης κατοικίας. Ο αριθμός των εισιτηρίων-διαδρομών εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων του νησιού, την ύπαρξη διοικητικού κέντρου και τις βασικές υποδομές στο νησί στο οποίο εφαρμόζεται το μέτρο.

Η αλλαγή της κατοικίας της ωφελούμενης μονάδας σε άλλο νησί, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης, και κατά τη διάρκεια του έτους για το οποίο κρίθηκε δικαιούχος του Α.ΝΗ.ΚΟ, δεν επηρεάζει τον τρόπο και την έκταση καταβολής του. Σε περίπτωση που η ωφελούμενη μονάδα μετοικήσει εκτός νησιού, για χρόνο μεγαλύτερο του τετραμήνου μέσα στο ίδιο έτος, τα μέλη της δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), ενώ ο δικαιούχος του Α.ΝΗ.ΚΟ υποχρεούται να ανακοινώσει αυτή την αλλαγή στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του Μ.Ι.

Κάθε ωφελούμενη μονάδα δικαιούται Α.ΝΗ.ΚΟ σε συγκεκριμένο αριθμό διαδρομών. Η διαχείριση των εισιτηρίων – διαδρομών του κάθε δικαιούχου γίνεται με ευθύνη του. Η επίδειξη – χρήση του ΜΑΝ στο πρακτορείο γίνεται κατά την κρίση του και αποφασίζει για ποιες διαδρομές – ταξίδια του θέλει να κάνει χρήση των αντίστοιχων εισιτήριων που δικαιούται ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειας του.

Όχι. Κάθε ωφελούμενη μονάδα διαχειρίζεται - κατανέμει τα εισιτήρια που δικαιούται ανάμεσα στα μέλη της με όποιο τρόπο επιθυμεί. Για παράδειγμα ένα μόνο μέλος της ομάδας μπορεί να κάνει χρήση του συνόλου των διαδρομών που δικαιούνται όλα τα μέλη της.

Ναι, το Α.ΝΗ.ΚΟ λαμβάνεται και στα εισιτήρια τα οποία τυγχάνουν έκπτωσης από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Στις δωρεάν μετακινήσεις, όταν δηλαδή η έκπτωση είναι συνολική, τότε δεν θα λάβετε Α.ΝΗ.ΚΟ και η διαδρομή δεν θα λογίζεται σαν εκτελέσιμη απο το πληροφοριακό σύστημα.

Όχι. Ταξίδια που πραγματοποιούνται μετά τις 05/06/2020, στα οποία η ώρα αναχώρησης του πρώτου δρομολογίου και η ώρα αναχώρησης του τελευταίου δρομολογίου είναι εντός 48 ωρών, σύμφωνα με τα εκδοθέντα εισιτήρια, αντιμετωπίζονται ως μία ενιαία διαδρομή.
Για τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν πριν την αναφερόμενη ημερομηνία ισχύει το όριο των 24 ωρών.

Όχι, δεν επιτρέπεται η χρήση του Μ.Α.Ν. στα άγονα επιδοτούμενα Δρομολόγια με δωρεάν μετακίνηση.

Όχι, οι υπολειπόμενες διαδρομές του τρέχοντος έτους δεν θα μεταφέρονται σε επόμενο έτος.

Ναι, συνεχίστε την χρήση του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη και μετά την συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού εισιτηρίων που δικαιούται η ωφελούμενη μονάδα σας. Τα επιπλέον εισιτήρια θα καταχωρηθούν κανονικά στο πληροφοριακό σύστημα του μεταφορικού ισοδύναμου και σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό της δράσης, δύναται να αποζημιωθούν.

Ναι, από 1/1/2019 για τις μεγάλες διαδρομές άνω των 80 ναυτικών μιλίων, το Α.ΝΗ.ΚΟ. υπολογίζεται με βάση την οικονομική θέση με κλίνη μόνο εάν ο δικαιούχος επιλέξει εισιτήριο αντίστοιχης ή ανώτερης διακεκριμένης θέσης, είτε από πριν είτε με αναβάθμιση θέσης εντός του πλοίου.

Πρέπει ο κάθε νησιώτης να ενημερώνει κατά τη κράτηση του το πρακτορείο ή την ιστοσελίδα κρατήσεων με το σωστό ΜΑΝ. Αρχικά το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσω των ιστοσελίδων των εταιρειών που συμμετέχουν, έπειτα μέσα από τα πρακτορεία των εταιριών και εν τέλει μέσα από κάθε πρακτορείο.

Για διαδρομές από και προς το νησί που διαμένει κάθε νησιώτης. Τονίζεται ότι δεν είναι επιλέξιμες αεροπορικές διαδρομές όπου και το αεροδρόμιο αναχώρησης και το αεροδρόμιο προορισμού βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αεροδρόμιο στο νησί τότε επιλέξιμη θα είναι η διαδρομή που ξεκινά ή καταλήγει στο κοντινότερο αεροδρόμιο. Διαδρομές που έχουν άφιξη ή αναχώρηση εκτός Ελλάδας δεν είναι επιλέξιμες. Οι επιλέξιμες διαδρομές που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνονται στην ιστοσελίδα του μέτρου μετά την είσοδο κάθε νησιώτη.

Για κάθε διαδρομή με αεροπλάνο πάνω από τη θάλασσα θα επιστρέφεται maximum το ποσό (ΑΝΗΚΟ) που θα λάμβανε ο νησιώτης σε περίπτωση που ταξίδευε ακτοπλοϊκώς. Δηλαδή σε περίπτωση που ταξιδεύει Ρόδο-Αθήνα με αεροπλάνο θα λάβει ότι ελάμβανε για τη διαδρομή Ρόδο-Πειραιά με το καράβι.

Παράδειγμα:

1. Σε περίπτωση που ταξιδεύει Αθήνα-Μυτιλήνη με αεροπλάνο θα λάβει το αντίστοιχο ακτοπλοϊκό Πειραιάς-Μυτιλήνη.

2. Σε περιπτώσεις που η αεροπορική διαδρομή δεν αντιστοιχίζεται σε μία θαλάσσια, λαμβάνεται υπόψη η κοντινότερη θαλάσσια διαδρομή σε αυτή βάσει των ακτοπλοϊκών πινάκων. Για παράδειγμα στη περίπτωση του αεροπορικού Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη θα επιστρέφεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ακτοπλοϊκό Μυτιλήνη-Καβάλα.

3. Στη περίπτωση του αεροπορικού Αθήνα-Κεφαλονιά το αντίστοιχο ακτοπλοϊκό Πάτρα-Κεφαλονιά.

 Τότε το ποσό που θα επιστρέφεται θα είναι η διαφορά αεροπορικού από το κατώφλι (εισιτήριο ΚΤΕΛ) αλλιώς αν είναι μικρότερο και από το κατώφλι τότε δε θα υπάρχει επιστροφή ποσού.

Μέσα από την ιστοσελίδα metaforikoisodynamo.gr όπως ακριβώς και με τα καράβια. Η αποστολή των στοιχείων από τις αεροπορικές εταιρίες θα έχει στην αρχή μια καθυστέρηση 10-15 ημερών σε σχέση με την ημερομηνία πραγματοποίησης της πτήσης σας. Για παράδειγμα, το εισιτήριο για μία πτήση που πραγματοποιήσατε στις 10 Ιουνίου θα εμφανιστεί στην ιστοσελίδα της δράσης μετά τις 20 ή 25 Ιουνίου.

 Ο μέγιστος αριθμός των διαδρομών που επιδοτούνται για κάθε νησιώτη παραμένει ίδιος. Ο επιβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές διαδρομές.

Το ΑΝΗΚΟ των Αεροπορικών Εισιτηρίων θα καταβάλλεται μαζί με το ΑΝΗΚΟ των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σε εύλογο χρόνο μετά την πραγματοποίηση του ταξιδιού, σε τραπεζικό λογαριασμό του νησιώτη.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο κάθε δικαιούχος είναι να δώσει σε αυτόν που κάνει τη κράτηση το σωστό ΜΑΝ. Για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα καλεί το Γραφείο Αρωγής Χρηστών στο τηλέφωνο 215-215-7830 και για αποστολή παραπόνων στη σελίδα https://metaforikoisodynamo.gr/contact

Για να είναι επιλέξιμη η διαδρομή ώστε να καταβληθεί το ΑΝΗΚΟ, η καταχώρηση του ΜΑΝ πρέπει να γίνει κατά την κράτηση ή έκδοση του εισιτηρίου.

Ναι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή αίτησης πιστοποίησης σε έγχαρτη μορφή, προκειμένου να λάβετε τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη, πατήστε εδώ.

Με τη δημοσίευση του Νόμου 4676/2020 (Α΄67), άρθρo 51- Τροποποίηση του Ν. 4551/ 2018 (A' 116), υπάλληλοι με ημερομηνία λήξης σύμβασης μετά τις 19/03/2020, είναι δικαιούχοι ΑΝΗΚΟ για όσο διαρκεί η σύμβασή τους με δυνατότητα παράτασης για δέκα ημέρες μετά τη λήξη της.

Ναι. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ Αριθμ. 4111.08.01/1592 (B' 2197), υποχρεούστε να διατηρείτε τα αποκόμματα των εισιτηρίων που αναγράφουν τον ΜΑΝ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών από την πραγματοποίηση του ταξιδιού και οφείλετε να τα προσκομίσετε στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εφόσον τούτο ζητηθεί.

Παραστατικά που δεν είναι εξοφλημένα κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, δεν μπορούν να επιδοτηθούν και ούτε μπορούν να συμπεριληφθούν στην επόμενη αίτηση χρηματοδότησης που αφορά στο ίδιο έτος.

Ναι έχετε δικαίωμα καταβολής Α.ΝΗ.ΚΟ σαν επιβάτης και εφόσον είστε μόνιμος κάτοικος νησιού σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους πολίτες και όχι για τις επιχειρήσεις.

Δεν είναι υποχρεωτική η επισύναψη για κάθε επιχείρηση. Γίνεται υποχρεωτική μόνο σε περίπτωση που ειδοποιηθεί ο δικαιούχος είτε για διοικητικό έλεγχο, είτε από το πληροφοριακό σύστημα κατά την καταχώριση ενός παραστατικού.

Η συγκεντρωτική κατάσταση από τη μεταφορική ή ναυτική εταιρία αποτελεί έγγραφο ισοδύναμο με τις επιμέρους φορτωτικές ή συμπληρωματικό των φορτωτικών ή των ναύλων ως προς την άντληση δεδομένων για την ορθή συμπλήρωση των απαραίτητων πεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) για τον υπολογισμό της χρηματοδότησης, το οποίο διακρατεί ο δικαιούχος ή προαιρετικά επισυνάπτει στην αίτηση χρηματοδότησης.

Προς διευκόλυνση των δικαιούχων, εφόσον διαθέτουν συγκεντρωτικές καρτέλες ή πολλές φορτωτικές με ίδιο δρομολόγιο (π.χ. Μυτιλήνη – Πειραιάς), μπορούν να δημιουργήσουν συγκεντρωτική εγγραφή στο ΠΣ αθροίζοντας αντιστοίχως τα μεταφερόμενα είδη (δέματα, παλέτες, βάρος χύδην) καθώς και την καθαρή και τη μεικτή αξία και να τα συμπληρώσουν στο αντίστοιχο πεδίο.

Αυτό υπολογίζεται ανάλογα με την απόσταση της μεταφοράς. Π.χ. για την μεταφορά εμπορεύματος από Αθήνα προς Μυτιλήνη το ελάχιστο κόστος μεταφοράς, πάνω από το οποίο λαμβάνεται επιδότηση είναι: α) για ένα (01) τεμάχιο 2,45 €, για δέκα τεμάχια 24,5 € β) για μία (01) παλέτα 25,7 €, για πέντε (05) παλέτες 128,5 €, γ) για φορτίο τριάντα (30) κιλών 4,83 €, για φορτίο διακοσίων (200) κιλών 27,44 €.

Τα εν λόγω παραστατικά είναι επιλέξιμα, εφόσον δεν αποτυπώνεται ότι η μεταφορά έχει γίνει αεροπορικώς.

Η επιδότηση (Α.ΝΗ.ΚΟ) ανά παραστατικό που εισάγει ο χρήστης εμφανίζεται ακριβώς μετά την καταχώρηση και αποθήκευση του παραστατικού στο Π.Σ. στη στήλη «Χρηματοδότηση» και δεν απαιτείται η οριστικοποίηση της αίτησης μετά την καταχώρηση του συνόλου  των παραστατικών για να υπολογιστεί το συνολικό προς καταβολή ποσό.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντλείται η εν λόγω πληροφορία από συνοδευτικά έγγραφα. Σημειώνεται ότι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει στο σύστημα κατά την καταχώρηση του παραστατικού στην αίτηση χρηματοδότησης να επισυνάπτονται και τα εν λόγω έγγραφα.

Επιλέξιμη δαπάνη είναι η δαπάνη μεταφοράς εμπορευμάτων/προϊόντων/εξοπλισμού από και προς τα νησιά, το οποίο τεκμηριώνεται με αντίστοιχα παραστατικά (φορτωτική, τιμολόγιο-δελτίο αποστολής, ναύλος ιδιόκτητου επαγγελματικού οχήματος).

Το ποσό που καταβάλλεται στην επιχείρηση είναι το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) και προκύπτει ως η διαφορά του πραγματικού μεταφορικού κόστους της ωφελούμενης μονάδας ή επιχείρησης από το Κατώφλι Μεταφορικού Ισοδυνάμου.

Ως Κατώφλι Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Κ.Μ.Ι.) ορίζεται το ποσό που θα κατέβαλε για μεταφορά στην ίδια απόσταση η ωφελούμενη επιχείρηση, εάν είχε την έδρα της στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για τον υπολογισμό του Α.ΝΗ.ΚΟ (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους) λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι του άρθρου 4 του ν. 4551/2018 «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 116).

Αναλυτικά ο τρόπος υπολογισμού, ανάλογα με το είδος της μεταφοράς (μέσω μεταφορικής εταιρείας ή  ιδιόκτητου επαγγελματικού οχήματος) παρατίθεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Πρόσκλησης.

Το ποσό χρηματοδότησης υπολογίζεται αυτόματα από το Π.Σ. - ΜΙ με την καταχώρηση των αιτούμενων παραστατικών στην αίτηση  χρηματοδότησης.

Το εν λόγω παραστατικό θα πρέπει να καταχωρείται τόσες φορές όσοι και οι διαφορετικοί προορισμοί. Η κάθε καταχώρηση στον αριθμό του παραστατικού θα συμπληρώνεται με Α, Β, Γ κοκ και ως επιλέξιμη αξία μεταφοράς θα μπαίνει διακριτά το κόστος της αντίστοιχης διαδρομής. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να έχει γίνει διακριτή τιμολόγηση

Η εγγραφή της επιχείρησης στο αρμόδιο νησιωτικό επιμελητήριο αποτελεί τυπική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στη Δράση, άρα είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση.

Η επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλει αίτηση συμμετοχής ΠΡΙΝ προβεί σε αλλαγή που την καθιστά μη επιλέξιμη (πριν την αλλαγή έδρας ή πριν τη διαγραφή των επιλέξιμων δραστηριοτήτων), καθώς η επιλεξιμότητα ελέγχεται αυτόματα κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής από τα στοιχεία που αντλούνται από το taxisnet. MONO στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται η υποβολή Αιτήματος Χρηματοδότησης καταχωρώντας μόνο τα Παραστατικά (Ναύλους οχημάτων και Φορτωτικές) που εκδόθηκαν κατά το διάστημα που η επιχείρηση πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις.

Επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης καταχωρώντας μόνο τα παραστατικά (ναύλους οχημάτων και φορτωτικές) που εκδόθηκαν κατά το διάστημα που η επιχείρηση πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις, ήτοι πριν τη διαγραφή των επιλέξιμων ΚΑΔ.

Επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης καταχωρώντας μόνο τα παραστατικά (ναύλους οχημάτων και φορτωτικές) που εκδόθηκαν κατά το διάστημα που η επιχείρηση πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις, ήτοι πριν τη μεταφορά έδρας.

Στην ενότητα "Στοιχεία Ναύλου Επαγγελματικού Οχήματος" συμπληρώνονται τα πεδία "Λιμάνι Αναχώρησης" και "Λιμάνι Προορισμού" βάσει των αναγραφόμενων στο εισιτήριο (ναύλος) και επιλέγεται από τη λίστα του πεδίου "Αριθμός Κυκλοφορίας", ο αριθμός κυκλοφορίας του ιδιόκτητου οχήματος με το οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και ο οποίος επίσης αναγράφεται στο εισιτήριο.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση της δράσης αποτελεί τυπική προϋπόθεση η έδρα της επιχείρησης να βρίσκεται σε επιλέξιμα για την πιλοτική εφαρμογή νησιά. Για τα νησιά που δεν περιλαμβάνονται στην πιλοτική εφαρμογή δεν είναι εφικτή η συμμετοχή των επιχειρήσεων για το έτος 2018.

Ο ναύλος ιδιόκτητου οχήματος είναι επιλέξιμος εφόσον τα στοιχεία του οχήματος εμφανίζονται στην αναλυτική κατάσταση οχημάτων της επιχείρησης στο taxisnet. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των ιδιόκτητων επαγγελματικών αυτοκινήτων της επιλέξιμης επιχείρησης (αριθμός κυκλοφορίας, είδος κ.ά.) αντλούνται αυτόματα κατά την αίτηση χρηματοδότησης από το Taxisnet.

Η εκταμίευση της δημόσιας χρηματοδότησης (Α.ΝΗ.ΚΟ) γίνεται με απευθείας πίστωση του εταιρικού λογαριασμού της επιλέξιμης νησιωτικής επιχείρησης κατόπιν έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης από τον ΕΦΕΠΑΕ και δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών εκταμίευσης.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα παραστατικά που σχετίζονται με το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και τα παραστατικά εξόφλησης αυτών, τα οποία είτε επισυνάπτονται ηλεκτρονικά είτε καταχωρούνται σε πεδίο του Πληροφοριακού συστήματος, στην εκάστοτε αίτηση χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την ενότητα 10 της τροποποιημένης Πρόσκλησης αναφέρεται ότι «Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό του Α.ΝΗ.ΚΟ. δεν δύναται να υπερβεί το 60% του συνολικού κόστους μεταφοράς.»

Το παραπάνω ποσοστό υπολογίζεται ξεχωριστά για το συνολικό κόστος μεταφοράς κάθε υποβαλλόμενου παραστατικού μεταφοράς εμπορευμάτων.

Π.χ. παραστατικό μεταφοράς παλέτας κόστους (επιλέξιμης αξίας) 100 ευρώ. Σύμφωνα με την παρ. 10 της ΚΥΑ έτους 2022 το προς καταβολή ΑΝΗΚΟ υπολογίζεται αυτόματα από το ΠΣ μπορεί να είναι μέγιστό έως 60,00€.

Δεν υπάρχει κατώτερο όριο καταβολής ΑΝΗΚΟ.

Οι δικαιούχοι δύναται να υποβάλλουν έως δύο (2) αιτήσεις χρηματοδότησης για τις δαπάνες του τρέχοντος έτους εντός της προθεσμίας υποβολών αιτήσεων χρηματοδότησης και για δαπάνες (παραστατικά μεταφοράς) αποκλειστικά αυτών των ημερομηνιών (01/01-30/6 και 01/07-31/12).

Συγκεκριμένα, για την 1η περίοδο υποβολών οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν προς χρηματοδότηση παραστατικά μεταφοράς με ημερομηνίες έκδοσης από 01/01 έως και 30/06, ενώ στη 2η περίοδο υποβολών οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν προς χρηματοδότηση παραστατικά μεταφοράς με ημερομηνίες έκδοσης από 01/07 έως και 31/12.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης ελέγχεται αν η επιχείρηση υπερβαίνει το όριο σώρευσης ενισχύσεων de minimis, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό 1407/2013.

Για την ορθή συμπλήρωση του πεδίου απαιτούνται 12 ψηφία. Εάν ο αριθμός ΓΕΜΗ που διαθέτει η επιχείρηση έχει 11 ψηφία συμπληρώνετε με μηδέν μπροστά από τον αριθμό.

Εγγράφεστε στο επιμελητήριο της Περιφέρειας όπου υπάγεται το νησί και με τον κωδικό ΓΕΜΗ συμμετέχετε κανονικά στη δράση. Περισσότερες πληροφορίες για τα νησιωτικά επιμελητήρια http://www.eoaen.com/members.

Ναι, είναι επιλέξιμες, υπό την προϋπόθεση το παραστατικό τιμολόγησης του ναύλου να έχει εκδοθεί στην επωνυμία της επιλέξιμης νησιωτικής επιχείρησης.

Ναι, είναι επιλέξιμες εφόσον είναι ενσωματωμένες στο κόστος της μεταφοράς.

Βεβαίως μπορεί. Από διαφορετικές εισόδους στο σύστημα, μπορεί να λάβει διαφορετικό ΜΑΝ αρκεί να πιστοποιηθεί.

Για τους κατοίκους νησιών (https://submit.metaforikoisodynamo.gr/TermsofAgreement.aspx )

και για τις επιχειρήσεις (https://enterprises.metaforikoisodynamo.gr/TermsofAgreement.aspx)

Τα παραστατικά πρέπει να είναι απαραιτήτως εξοφλημένα ορθώς και στο σύνολό τους έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Στοιχεία εξόφλησης είτε αναρτώνται σε ηλεκτρονική μορφή είτε καταχωρούνται σε πεδίο στο Πληροφοριακό Σύστημα.

Ναι, είναι επιλέξιμες από τη δράση με την υποχρέωση ηλεκτρονικής διασταύρωσης του κύκλου εργασιών τους σε μελλοντικό χρόνο. Υπενθυμιζεται ότι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών προηγούμενου έτους μεγαλύτερο των 40.000.000 € δεν είναι επιλέξιμες από τη δράση.

Δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης και στις δύο φάσεις του μέτρου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δαπάνες μεταφοράς που δηλώνονται πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την κάθε περίοδο υποβολής,  δηλαδή από 01/01 – 30/06 για την 1η φάση και 01/07-31/12 για την 2η,

ανεξαρτήτως της ημερομηνίας τελικής υποβολής της αίτησης στο σύστημα.

Εάν δικαιούχους υποβάλλει τελικά μόνο στη 2η φάση τότε πλέον μπορεί να δηλώσει αποκλειστικά δαπάνες μεταφοράς από 01/07 έως 31/12, χάνει δηλαδή το δικαίωμα να αιτηθεί παραστατικά μεταφοράς της προηγούμενης περιόδου 01/01-30/6.  

Τονίζεται επίσης ότι η εξόφληση του παραστατικού δύναται να είναι μετά την 30/06 ή την 31/12 αλλά απαραιτήτως έως την ημερομηνία  της οριστικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.


Παραδείγματα:

α) Δικαιούχος επεξεργάζεται αίτηση χρηματοδότησης  για την 1η φάση στις 25/9/2020. Προσπαθεί να καταχωρήσει παραστατικό με ημερομηνία 09/09/2020. Το σύστημα (ΠΣ) δεν θα του το επιτρέψει.

Το παραστατικό αυτό, πλήρως εξοφλημένο, μπορεί να δηλωθεί μόνο στη 2η φάση χρηματοδότησης.

β) Δικαιούχος επεξεργάζεται αίτηση χρηματοδότησης  για την 2η φάση στις 28/12/2020. Προσπαθεί να καταχωρήσει παραστατικό με ημερομηνία 18/05/2020. Το σύστημα δεν θα του το επιτρέψει.

Το παραστατικό αυτό, θα μπορούσε να έχει δηλωθεί μόνο στην 1η φάση χρηματοδότησης.

γ) Δικαιούχος επεξεργάζεται αίτηση χρηματοδότησης  για την 1η φάση στις 30/9/2020. Καταχωρεί παραστατικό με ημερομηνία 30/06/2020. Το σύστημα (ΠΣ) θα του το επιτρέψει.

Η εξόφληση είναι στις 15/08/20. Γίνεται αποδεκτό.

1.       Δυνατότητα συμμετοχής στη Δράση των επιχειρήσεων της Κρήτης, αλλά για συγκεκριμένους ΚΑΔ, σύμφωνα με το παράρτημα Ι, μέρος Β.

2.       Γίνεται αποδεκτή η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ) για τις επιχειρήσεις που δεν προβλεπόταν η εγγραφή σε νησιωτικό επιμελητήριο

3.       Οι περίοδοι επιλεξιμότητας δαπανών έγιναν πλέον δύο:

01/01/2022-30/06/2022 και

1/7/2022-31/12/2022

*Σε κάθε περίοδο υποβολών δηλώνονται προς χρηματοδότηση αποκλειστικά παραστατικά της κάθε περιόδου επιλεξιμότητας που αφορά, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να συμπεριληφθούν στην επόμενη περίοδο υποβολών του ίδιου έτους.

4.       Οι δικαιούχοι που είναι στο δείγμα διοικητικού ελέγχου καλούνται να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός 20 ημερών από την επομένη της λήψης της επιστολής ειδοποίησης. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστούν εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η αίτηση οδηγείται σε απόρριψη και συμπερίληψη μελλοντικής αίτησης χρηματοδότησης αυτομάτως προς διοικητικό έλεγχο.

5.       Η καρτέλα προμηθευτή είναι αποδεκτή και ως λογιστική καταχώρηση για περιπτώσεις διπλογραφικών βιβλίων.

6.       Αντιρρήσεις επί των αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου πλέον είναι αποδεκτές εφόσον αποστέλλονται εντός 7 ημερών από την παραλαβή της έκθεσης επαλήθευσης

7.       Η μη εκπλήρωση εκ μέρους δικαιούχου υποχρέωσης επιστροφής οφειλόμενου ποσού συνεπάγεται τον αποκλεισμό του από τις επόμενες φάσεις της Δράσης.

1. Επιλέξιμη δαπάνη ναύλου ιδιόκτητου επαγγελματικού φορτηγού οχήματος, μόνο για φορτηγά ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ) που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων της επιχείρησης.

2. Η καταβολή ΑΝΗΚΟ σε κάθε παραστατικό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% της επιλέξιμης αξίας του παραστατικού (Αυτόματος περιορισμός από το ΠΣ).

Πολιτική Cookies

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών της εφαρμογής της δράσης "Μεταφορικό Ισοδύναμο". Κάνοντας κλικ στο "Εντάξει" ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Μάθε περισσότερα